Uw overlijdens- risicoverzekering kan mogelijk goedkoper

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn fors gedaald. Mogelijk kunt u besparen door uw verzekering over te sluiten of aan te passen.

Premie overlijdensrisicoverzekering gehalveerd

Vergeleken met vorig jaar is de premie voor een overlijdensrisicoverzekering met 3,6% gedaald. Sinds 2002 is de premie zelfs meer dan gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Moneyview. De reden voor deze premiedaling is dat we gemiddeld steeds ouder worden.

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt uw nabestaanden voor financiƫle problemen na overlijden.

Uw overlijdensrisicoverzekering oversluiten

Verzekeraars wijzen klanten er niet op dat overstappen naar een lagere premie mogelijk is. Dit terwijl de overlijdensrisicoverzekering oversluiten relatief eenvoudig is. U sluit een nieuwe verzekering voor hetzelfde verzekerde bedrag. Vervolgens zegt u de oude verzekering op.

Hetzelfde principe als bij de hypotheek oversluiten met als verschil, u betaalt geen boeterente.

Veel huizenbezitters hebben een overlijdensrisicoverzekering die is gekoppeld aan de hypotheek. Zij moeten als extra stap de nieuwe verzekering verpanden aan de hypotheek en de oude verzekering afpanden. Een hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.

Uw overlijdensrisicoverzekering aanpassen

Is uw situatie gedurende de looptijd gewijzigd? Dan kan het interessant (of nodig) zijn, om uw overlijdensrisicoverzekering aan te passen. Daarbij moet u denken aan:

  • Een lager verzekerd bedrag, bijvoorbeeld na aflossen.
  • Het aantal verzekerde personen wijzigen.
  • Een kortere of langere looptijd.
  • Wijziging in roken of niet-roken.

Let op: heeft u onverhoopt gezondheidsproblemen gekregen dan kan de overlijdensrisicoverzekering duurder worden bij oversluiten.

Ook is een overlijdensrisicoverzekering mogelijk niet meer verplicht bij uw hypotheek:

  • Als de hypotheek nog maar 80% van de woningwaarde is, vervalt bij veel geldverstrekkers de ORV-verplichting.
  • Sinds 2018 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij een NHG-hypotheek.

Wilt u de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek aanpassen, raadpleeg dan altijd ons kantoor. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor uw hypotheek.