Renteverwachting

Verwachtingen voor de korte rente

Sinds eind 2015 heeft de Amerikaanse centrale bank haar officiƫle rentetarieven tot vijf maal toe verhoogd met 25 basispunten. De laatste keer was op 13 december. Het basistarief van de Federal Reserve kwam toen op 1,5%. Wij houden er rekening mee dat in 2018 verdere renteverhogingen zullen volgen. De Federal Reserve wil het monetair beleid normaliseren nu de economische groei hoger uitvalt dan gedacht en de arbeidsmarkt weer aantrekt. Daar komt bij dat de stijging van de olieprijs tot extra inflatiedruk leidt.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft minder haast dan de Fed. De Europese economie verbetert, maar het herstel is nog niet zo ver als in de Verenigde Staten. Bovendien is de inflatie met 1,4% in december nog ruim onder het 2%-streefniveau van de ECB. De ruimte op de arbeidsmarkt en de gematigde loonstijgingen houden de inflatie laag, helemaal in combinatie met de sterkere euro die invoer goedkoper maakt. Wij denken dat de ECB daarom zal wachten tot de tweede helft van 2019 voordat zij de rente verhoogt. In lijn hiermee zal ook de korte hypotheekrente voorlopig stabiel blijven.

Verwachtingen voor de lange rente

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt op grote schaal obligaties. Daarmee tracht zij de lange rente laag te houden, de kredietverlening te stimuleren en beleggers aan te sporen tot risicovollere investeringen. Dit moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Eind vorig jaar besloot de ECB haar aankoopprogramma in 2018 te verlengen. Zij zal in ieder geval tot en met september maandelijks voor EUR 30 mld aan obligaties aanschaffen, de helft van het maandelijkse aankoopbedrag in 2017.

De ECB heeft sinds het begin van het aankoopprogramma voor bijna EUR 2.350 mld in het financiƫle systeem gepompt. Daar komt dit jaar dus tenminste EUR 270 mld bij. Dit neemt niet weg dat de lange rente geleidelijk weer zal stijgen. De economie groeit immers weer steviger, zodat de inflatoire druk geleidelijk zal toenemen. Wij houden er rekening mee dat de rente stijgt van 0,5% eind 2017 naar 0,85% eind 2018. Als gevolg daarvan zal ook de lange hypotheekrente op termijn iets oplopen.